Субота, 04.05.2024
Громадська організація "Сприяння розвитку села"
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Ресурсний центр ГУРТ

Наші партнери

РОГО Комітет виборців України Пролісок-Бердянськ
Головна » 2015 » Вересень » 22 » Шлях до порозуміння та примирення – через подолання стереотипів
16:07
Шлях до порозуміння та примирення – через подолання стереотипів

  Минулого тижня голові громадської організації Сергію Щербатюку випала приємна нагода представляти Рівненщину на молодіжному форумі «Подолання стереотипів в Україні як шлях до діалогу та порозуміння». Організаторами форуму виступили «Фонд Східна Європа», ChildFund Deutschland та Ліга інтернів при фінансовій підтримці Міністерства закордонних справ Німеччини. Ці громадянські інституції сприяють соціальному та економічному розвитку України шляхом залучення громадян, зміцнення громад, налагодження діалогів у суспільстві. Ця місія надзвичайно важлива для українців, яким зараз випала можливість долучитись до побудови дійсно правової, громадянської, відкритої, близької до людей держави. Спікерами і доповідачами на заході були Матіас Брандт, керівник проектів Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, політики та експерти Олександр Доній, Андрій Шевченко, Євген Магда, Таміла Ташева та Олексій Толкачов.

  Якщо замислитися, то тематика зустрічі досить актуальна і продиктована тими соціальними і громадянськими зрушеннями, які наразі тривають в Україні. Тому, коли мені надійшло запрошення взяти участь у дискусії і спробувати поборотись із своїми стереотипами, я жодної миті не вагався. Захід відбувався в столиці і об’єднав носіїв дійсно різнополюсних стереотипів, тут були громадські активісти з Києва, Дніпропетровська, Львова, Черкас, Одеси, Сєвєродонецька, Маріуполя, Мукачева та багатьох інших міст.

  Під час зустрічі в Києві була можливість проаналізувати стереотипи, які існують в мене та інших учасників. Всі ми розуміли, що тема звучить красиво та дещо ідеалізовано, адже відкинути те, що було нав’язано нам протягом тривалого часу займе не менше. І хоча ми були максимально відкриті до діалогу, зрозуміли, що робота по подоланню негативних стереотипів і відкидання мислення, заснованого на їх сприйнятті, лиш розпочалась і триватиме доти, доки ми живемо.

  

  Чи й варто згадувати, що ми живемо у штучно стереотипізованому різнополюсному суспільстві, яке не зможе добитися якісно нових змін у державі без подолання існуючих негативних стереотипів. Їх дуже багато, тому шлях до осмислення, аналізу і відкидання накладених за багато років кальок буде складний і довгий. Найбільше на українців покладено стереотипів, які поділяють нас на різні, відмінні одна від одної, верстви населення. Але чому б не зробити крок назустріч і не почати з себе? Забути на мить, що ти «східняк» чи «западенець», народний депутат чи заробітчанин в Польщі, вояк АТО чи селянин Полісся. Перестати бути різними, неоднаковими і чужими, а стати близькими, схожими, і перш за все українцями. Я розумію, що це надзвичайно складно, адже протягом багатьох десятиліть нам нав’язували чужу думку, видаючи за нашу власну. Саме цим продиктований той стан речей, який ми маємо зараз у нашій державі і суспільстві. Тому, щоб змінити ситуацію на краще, варто почати із себе і почати мислити в позитивістському руслі. «Хочеш змінити світ – почни із себе» - ці слова мають стати життєвим кредо кожного українця, незалежно від мови спілкування чи місця проживання!

Переглядів: 604 | Додав: shcherbatyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Ми у соцмережах

Facebook


Google+


Вхід на сайт
Пошук
Громадська організація "Сприяння розвитку села" © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz