Субота, 20.04.2024
Громадська організація "Сприяння розвитку села"
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Ресурсний центр ГУРТ

Наші партнери

РОГО Комітет виборців України Пролісок-Бердянськ
Головна » 2016 » Березень » 11 » На відкритій сесії в Рогізному сперечались і сварились
17:35
На відкритій сесії в Рогізному сперечались і сварились

  10 березня в Будинку культури села Рогізне було велелюдно як ніколи. Та й привід був серйозний – Рогізненська сільська рада проводила відкрите засідання 4 сесії 7 скликання. Питання, які винесли на порядок денний не залишили байдужим жодного жителя Рогізного. Адже саме в цей день депутатам потрібно було вирішувати ряд важливих для громади питань:

  1. Про затвердження правил благоустрою населеного пункту.
  2. Про розгляд рішення робочої групи щодо об’єднання в Демидівську об’єднану територіальну громаду.
  3. Про надання дозволу на розміщення свинокомплексу.

  Актовий зал заледве зміг вмістити всіх бажаючих, на засідання були запрошені голова Демидівської районної ради Радченко С.І., голови сусідніх Вовковиївської та Глибокодолинської сільських рад Бондарчук В. В. та Гривіцька М. О., представники інвестиційної компанії, яка зацікавлена в побудові свинокомплексу. Також на засіданні були присутні члени та голова громадської організації "Сприяння розвитку села".

  Перш за все присутні заслухали короткий звіт Рогізненського сільського голови Панчука А. В. Досить бурхливі обговорення розпочались при розгляді «Програми благоустрою села Рогізне на 2016 рік», в якій не зовсім чітко були прописані кроки боротьби зі стихійними сміттєзвалищами, сусідство з якими зовсім не до вподоби жителям села. Лунали заклики про неефективність попередніх заходів з благоустрою та впорядкування території села, адже за останні роки на місці колишньої тракторної бригади утворився суцільний смітник. Також часто густо з’являються смітники і на кладовищі, з якими потрібно постійно боротись. В той же час жодної людини так і не було притягнуто до відповідальності за скидання сміття, хоча громадськими активістами зафіксовані сумні результати такого безгосподарництва. До цього часу на території сільради немає облаштованого і паспортизованого місця для збору побутових відходів. Тому залишається лише сподіватись на добросовісність кожного селянина і самостійне підтримання порядку на вулицях та обійстях.

  Далі пішла мова про реформу децентралізації, сільський голова розповів про плюси і мінуси об’єднання для Рогізного і висловив побоювання, що реформа в нинішньому вигляді принесе більше шкоди, ніж користі. Також було наголошено на відсутності механізму виходу зі створюваних об’єднаних громад. Виступив перед громадою і Радченко Сергій Іванович, для якого це був перший офіційний візит в Рогізне. Навівши конкретні приклади і використавши інформацію про доходи сільської ради, він піддав різкій критиці існуючий бюджет села. «Наразі Рогізне має бл. 250 тис грн податкових надходжень, і майже всі вони йдуть на утримання апарату сільської ради, в той час як на розвиток не залишається майже нічого. В разі об’єднання в одну сильну і самодостатню громаду бюджет зможе наповнитися додатковими фінансовими вливаннями, передбаченими урядовою підтримкою об’єднаних громад, які можна буде використати на соціально важливі питання», - аргументував голова райради. Сергій Іванович також відповів на запитання жителів села, продемонстрував ефективність реформи на прикладі існуючих об’єднаних громад і побажав депутатам сільської ради обдумано приймати рішення. До слова також був запрошений Вовковиївський сільський голова, який піддав сумніву ефективне використання коштів в разі приєднання до потужнішої Демидівки, припустивши, що розвиватиметься лише центр громади. Гарантій, що Рогізне чи інше село отримає обіцяні кошти немає, підсумував В’ячеслав Володимирович і нагадав про доцільність створення на теренах Демидівщини не однієї потужної, а 2-3 менших громад.

  Зважаючи на неефективне використання часу і затягування засідання, слово було надане представнику інвестиційної компанії. Потенційний фермер розповів про особливості сучасного свинарства, озвучив плани по залученню закордонних інвестицій в село в розмірі 5-10 млн доларів США і забезпечення робочими місцями від 30 до 40 спеціалістів. Було підраховано, що сільський бюджет зміг би додатково отримувати більше 200 тис грн щороку у вигляді податків. Представник фірми запевнив у суворому дотриманні всіх екологічних норм і вимог при будівництві комплексу і подальшому веденню господарства, адже будуть використовуватись лише перевірені сучасні технології. Також було відкинуто можливе забруднення земель чи розповсюдження неприємних запахів. Проте жителі села почали критикувати і піддавати сумнівам наміри інвесторів у будівництві екологічно чистого виробництва. Селяни закидати представнику компанії в потенційному порушенні будівельних норм, адже територія, на якій планується будівництво, знаходиться на відстані 200-400 м до житлової забудови. А згідно санітарних норм, при відгодівлі 12-24 тис голів відстань до житла має становити 1500 м, якщо кількість свиней більше 54 тис – 2000 м.

  Подальші обговорення велися дуже бурхливо, подекуди переходячи на особисті образи і звинувачення. В такій ситуації досягти конкретного і зваженого рішення було просто неможливо. Частина депутатів почала покидати зал. Зважаючи, що засідання затяглось на 5 годин і присутні почали вже розходитись по домівках, депутати проголосували за призупинення обговорення обох питань, зважаючи на їх важливість. Була звернена увага на необхідність детального вивчення всіх аспектів перед остаточним голосуванням.

  Хочеться зауважити, що представники інвесторів не надали жодних документальних підтверджень своїх намірів чи потенційних планів будівництва, тому присутні жителі села не орієнтувались у питанні, що розглядалось. Та ж сама проблема і з об’єднанням – більша частина населення не усвідомлює всю важливість реформи і вважає, що ніяких кроків робити не треба, мовляв, село нормально живе і в нинішніх умовах. Необхідно приділити більшу увагу роз’ясненням і тлумаченням норм діючого законодавства, основних аспектів реформи децентралізації. Лише коли жителі села усвідомлять і проаналізують поточний рівень життя, коли побачать можливі позитивні зрушення в майбутній об’єднаній громаді, коли будуть поінформовані з перших джерел і володітимуть актуальними даними, лиш тоді можуть бути прийняті адекватні виважені рішення.

 

Сергій Щербатюк,

голова громадської організації «Сприяння розвитку села»,

член виконавчого комітету Рогізненської сільської ради

Переглядів: 505 | Додав: shcherbatyk | Теги: Рогізне, обговорення, активна громада, 7 скликання, відкрита сесія | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 1
avatar
1 Сакс Менько • 10:40, 12.03.2016
wacko Дурдом на колесах
avatar
Ми у соцмережах

Facebook


Google+


Вхід на сайт
Пошук
Громадська організація "Сприяння розвитку села" © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz